Sastojci

  • 1/2 kg makarona
  • 400 grama šećera
  • 100 grama čokolade
  • 300 grama badema
  • 200 grama oraha
  • 250 grama maslaca
  • 10 jaja
  • vanilin šećer
  • cimet
  • limun
  • rum
  • ulje.
Tijesto za oblaganje kalupa:
  • 400 grama brašna
  • 2 jajeta
  • ulje
  • so.

Priprema

  • Makarone se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Preko njih se prelije limunov sok, rum i maslinovo ulje.
  • Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti da odstoji najmanje pola sata. Tijesto se razvalja u tanak list.
  • Kalup za tortu namaže se maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta, koji treba biti veći od ruba kalupa za desetak centimetara. Na dno se pospe nadjev - mješavina ribane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilin šećera i cimeta, stavi se red kuhanih makarona, pospe nadjevom, nabacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica.
  • Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem. Torta se peče na temperaturi 175 ° C 50 minuta.
  • Prilikom vađenja iz kalupa hladna torta okrene se tako da donji dio ostane gornji, pospe se vanilin šećerom i reže na komade za posluživanje.