Sitni domaći kolači


Vanilice:Sitni kolaci Sitni domaći kolači
  • 500 g brašna
  • 125 g gustina (škrobno brašno)
  • 150 g šecera u prahu
  • 375 g maslaca ili margarina (ili polovinu maslaca-polovinu margarina)
Dekoracija:
  • 100 g cokolade otopljene na pari ili secer u prahu za posipanje
Priprema:
Maslac ili margarin, nek bude sobne temperature. Promijesati brašno, secer u prahu i
gustin. Dodati narezan maslac i umijesite glatko tijesto i ostavite bar 15-ak min u frižideru. Razvuci tanke kobasice, oko prst debelo i rezati ih na velicinu oko 15 cm. Oblikovati vanilice i stavljati na pleh
podmazan ili oblozen sa pek papirom te peci u zagrijanoj peci na 180°C 15 min.
Ohladene posipati secerom u prahu ili rastopiti na pari 100 g cokolade te umakati
krajeve. Slagati na foliju da se glazura stegne.

Kokos poljupci:
  • 2 bjelanceta
  • 5 kasika secera
  • 1 solja (od bijele kafe) kokosa
  • malo sjeckanih oraha za posuti
Priprema:
Bjelanca umutiti, dok postanu skoro cvrsta , dodati secer i mutiti dok smjesa postane cvrsta.
Dodati kokos i polako promijesati kasikom.
Napuniti kuharski spric i istiskajuci, pravite zeljeni oblik. (puslice)
Na svaku puslicu, stavite nekoliko sjeckanih oraha i pecite na 135 °C dok se ljepo ne prosuse, oko 30 minuta.
Keksici od banane i komadica cokolade:
  • 1 zumance
  • 130 gr secera
  • 180 gr putera ili margarina
  • malo praska za pecivo (1/2 kafene kasikice)
  • 100 gr gustina
  • 250 gr brašna
  • 1 kašicica arome po ukusu (vanilija,rum ili ribana korica od narandze)
  • 100 gr cokolade s ljesnjacima
  • 1/2 banane
Priprema:
Umutiti zumance, dodati secer, rastopljen puter ili margarin, prasak za pecivo, kasicicu arome, dodati gustin, brasno, sjeckanu cokoladu na komadice, zgnjecenu bananu i umijestiti tijesto, da mogu da se prave loptice.
Praviti loptice (ja sam punila kuharski spric tijestom i istiskala), malo spljostene redati u podmazanu tepsiju, i peći u zagrejanoj rerni na 180° C 10 do 20 minuta.
Cokoladni keksici:
  • 600 gr brašna
  • 200 gr secera u prahu
  • 2 vanilin secera
  • 60 gr kakaa
  • 120 gr mljevenih oraha
  • 400 margarina
  • limunova korica od 2 limuna
Cokoladna glazura:
  • 200 gr cokolade za kuhanje
Jos potrebno:
  • marmelada od marelice ili breskve
Priprema:
Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka, ne treba tijesto stajati, vec odmah razvaljajte
tijesto,  pa casicom (manjom) izrezite kolutice.
U tepsiju, staviti papir za pecenje, pa stavljati kolutice, peci 10 minuta na 190°C.
Ohladjene spajati marmeladom od marelice ili breskve. Za glazuru, lagano otopiti cokoladu sa malo ulja, pa umakati gornju polovicu kolutica pa ih redati na pek papir i ostaviti, da se cokolada stegne.
Od ove smjese, dobije se puno keksica, otprilike oko 90 kom.
Prijatno uz ove divne slatke kolacice!!!!!!!