utorak, 21. travnja 2015.

BRESKVICE

BRESKVICE

breskvice
Breskvice su kolač koji moja svekrva redovno pravi i uvijek joj super ispadnu, pa bi ja inače izabrala neki drugi kolač dok sam njoj prepuštala breskvice. Napokon sam i ja skupila hrabrosti i uzela njen recept sa svim detaljima i uputama u želji da mi budu jednako dobre. Mogu vam reći da su breskvice dosta jednostavne za napraviti, jedino što su pipljave i oduzimaju dosta vremena, najviše izdubljivanje koje kasnije punimo. Zadovoljna sam konačnim rezultatom i preporučujem da i vi isprobate ovaj recept, jer su ukusne i simpatične. Kod mjerenja nekih sastojaka biće vam potrebna posudica za mjerenje (dcl), tako je izražena količina nekih sastojaka.
SASTOJCI
  • 2 jaja
  • 2 dcl šećera
  • 1 dcl otopljene masti
  • ½ praška za pecivo
  • 350 gr brašna
  • 5 žlica marmelade
  • 0,5 dcl ruma
  • crvena boja u prahu
  • kristalni šećer

PRIPREMA BRESKVICA

1. Prvo treba izmiješati jaja sa šećerom i masti.
2. Posebno pomiješati brašno i prašak za pecivo.
3. Sve to sjediniti, mijesiti sve dok se više na lijepi za prste.
4. Napraviti veći valjak, pa iz njega manje valjčiće koje treba izrezati da se dobiju jednake kuglice veličine oraha.
tijesto za breskve
5. Kuglice slagati na tepsiju u razmaku od jednog prsta da se kod pečenja ne slijepe, u tepsiju smo prethodno stavili masni papir.
kuglice
6. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 13–15 minuta, paziti da ne porumene (ne smeta ako malo dobiju boju).
ispečene kuglice
7. Kada se ohlade šiljastim nožem izdubiti ih što je više moguće.
bušenje kolača
8. Ostatke samljeti na mašinu za mljevenje.
9. Pomiješati sa marmeladom i rumom.
smjesa za punjenje
10. Malom žlicom puniti polovice breskvica i lijepiti ih.
punjenje kolača
11. Ako imate boju u prahu možete uzeti na vrh noža i rastopiti je u 1 dcl vode.
12. Umakati breskvice u boju i slagati na tacnu.
13. Kada se nakupilo oko 10–tak breskvica treba ih umočiti u kristalni šećer da se dobije završna dekoracija.
umakanje u boju
14. Tako nastaviti sa ostatkom breskvica dok se sve ne završi.
SAVJETI:
1. Preporučuje se slagati po 10–tak breskvica nakon umakanja u boju da se previše ne sasuše, a opet ako se odmah iz boje stavljaju u šećer previše ga natapaju, tako da treba pratiti ovaj redoslijed.
2. Meni su se na prvu učinile malo mekane na dijelu gdje sam umakala, ali mi se poslije stvrdnulo baš kako treba biti.
3. Ako se desi da malo više napunite breskvice i ostanete bez smjese za punjenje, možete se poslužiti sa mljevenim keksom koji pomiješate sa marmeladom i rumom.
kolač breskve

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova