utorak, 21. travnja 2015.

ČUPAVA KATA SA ORASIMA I MARMELADOM

Čupave KATA SA ORASIMA i marmelada

čupava kata
U jednoj mojoj maloj knjigici pronašla sam ovaj simpatičan recept. Baš mi je fora kako izgleda ovaj gornji sloj od tijesta koji je samo izriban, a po njemu se ovaj kolač i naziva Čupava Kata. Postupak pripreme je dosta jednostavan i ne oduzima puno vremena kao neki kolači. S obzirom da sam pored njega pravila još nekoliko vrsta, učino mi se kao odličan izbor, jer se pored njega uspijete posvetiti i drugim kolačima. Dosta ljudi mi je pohvalilo recept i rekli su da im se baš sviđa ovakva Čupava Kata, još kad malo odstoji postaje mekši i svakako preporučujem da ga probate.
SASTOJCI
  • TIJESTO:
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 15 dkg margarina
  • 30 dkg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice mlijeka
  • PREMAZ:
  • 4 žlice marmelade
  • NADJEV:
  • 15 dkg oraha
  • 3 bjelanjka
  • 20 dkg šećera u prahu

TIJESTO, KAKO čupave KATA POSTANE čupave!

1. Žumanjke i šećer pjenasto izradite sa običnom metlicom za miksanje.
2. Dodajte margarin sobne temperature, brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo i mlijekom, dalje nastavite miksati sa spiralnim nastavcima.
spiralni nastavci
3. Nakon što ste dobro sjedinili tijesto, potrebno je napraviti tri jednake loptice.
tri loptice
4. Na pobrašnjenu površinu razvaljajte jedan komad tijesta na veličinu tepsije koji ćete poslije prenijeti, ali za prvo tijesto si možete razvući prstima po dnu tepsije.
razvući prstima
5. Tepsija u kojoj sam ja pekla je bila promjera 23 X 32 cm, prethodno sam ju malo pouljili i lagano pobrašnili.
6. Preko tijesta premažite marmeladu.
sloj marmelade
7. Drugi dio tijesta bi trebali razvaljati na pobrašnjenoj površini na veličinu tepsije i pomoću oklagije ga prenijeti, možda će se desiti da malo pukne, ali nema veze, samo složite na svoje mijesto.
prijenos tijesta
8. Premažite s pripremljenim nadjevom.
sloj-orasa
9. Zadnje tijesto koje vam je ostalo, naribajte preko nadjeva.
naribano tijesto
10. Pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
ispečen kolač

NADJEV OD ORAHA

1. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
2. Postupno dodavajte šećer u prahu.
3. Lagano umiješajte orahe i smjesu sjedinite.
nadjev od oraha
Čupava Kata spada u one stare recepte, iz bilježnica naših mama i baka. Koliko često vi radite ovakve kolače ili ste više za one modernije recepte?

ww.kolaci.biz

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova