utorak, 21. travnja 2015.

FINI-KREMINI


FINI-KREMINI

fini-kremini
Znam da nam ovih dana polako izmiču svježe jagode i zato je ovo prava prilika da isprobate još jedan fenomenalan recept koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Radi se o spoju jagoda sa dvije lagane kreme gdje se posebno uklapa Dr. Oetker krema za torte sa slatkim vrhnjem i sve preliveno ganache kremom, pokušajte samo zamisliti. Kako je stiglo ljepše vrijeme, tako smo se suprug i ja odlučili malo pripaziti na prehranu da bi imali pozitivne rezultate tokom ljeta (vjerovatno vam je to poznato he, he), što nam je i pošlo za rukom. Bez obzira što često pravim kolače, imamo jedan dan kada nam je dozvoljeno jesti sve pa tako i slatko, sve ostale dane savjesno se pridržavamo posebne prehrane. Naravno dalje možete već i pretpostaviti, da ovom kolaču nismo odoljeli. Nakon jednog probnog zalogaja smazali smo u danu više od pola tepsije, baš smo grozni, ali još uvijek mi je pred očima slika muža koji je uživao jedući i govoreći kako je savršen, a inače nije neki sladokusac. Pravila sam sve u manjoj tepsiji, tako da su mi kocke ispale veće, a ako želite da budu manje, slobodno koristite veću tepsiju, samo računajte da će vam biskvit biti tanji, pa tako treba povećati količinu jaja, šećera i brašna barem za jedan komad.
SASTOJCI KOJE SAM KORISTILA:
BISKVIT:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
FIL:
0,5 l mlijeka
12 dkg šećera
4 žlice gustina
1 žumanjak
1 vanilin šećer
1/2 margarina
VOĆNI PREMAZ:
25 dkg jagoda
3 jušne žlice šećera
300 ml vode
1 vrećica pudinga od vanilije
GANACHE KREMA:
200 ml slatkog vrnja
20 dkg čokolade za kuhanje

POSTUPAK IZRADE BISKVITA

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Izradite bjelanjke u čvrst snijeg.
3. Bjelanjke pjenasto izmutite sa šećerom, dodajte brašno.
4. Na kraju lagano mješajući kuhačom ubacite bjelanjke i sve sjedinite.
biskvit
5. Stavite peći u tepsiju obloženu masnim papirom na 200 stupnjeva 15 minuta, moja tepsija je promjera 23 x 33 cm.
6. Kada izvadite i ohladite, samo odvojite masni papir od bisvita i vratite biskvit u tepsiju u kojoj ćete slagati, tako ćete lakše rezati.

POSTUPAK IZRADE FILA

1. Obično kada krenete praviti neki kolač, najbolje je prvo započeti sa izradom fila koji se mora hladiti, dok pripremate ostalo.
2. Pomiješajte šećer, gustin, žumanjak, vanilin šećer sa malo mlijeka, ostalo mlijeko staviti kuhati.
3. Kada mlijeko zakuha, ubacite pripremljenu smjesu i zajedno kuhajte dok ne postane gusto.
4. U hladno dodajte izmućeni margarin.
kuhana-krema

POSTUPAK IZRADE VOĆNOG PREMAZA

1. Operite jagode i izrežite ih na ploškice.
jagode
2. Ubacite u posudu u koju dodate šećer i zajedno kuhajte na laganoj vatri.
3. Kada jagode počnu ispuštati sok i kada se sav šećer istopi, štapnim mikserom usitnite veće komade, pripaziti da ne napravite kašu.
4. Posebno izmješajte vodu i vanilin puding.
5. Ulijte u jagode i miješajte par minuta, zatim skinite sa vatre i ostavite da se rashladi.
jagode-i-puding

POSTUPAK IZRADE KREME

1. Slatko vrhnje miješate sa mikserom prvo na najmanjoj brzini, zatim na najvećoj brzini.
2. Pred kraj dodajte sadržaj kutije Dr. Oetker kreme i miješajte sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
gotova-krema

POSTUPAK IZRADE GANACHE KREME

1. Slatko vrhnje stavite da se kuha do vrenja (ne smije prokuhati).
2. Preliti preko izlomljene čokolade.
3. Sve zajedno miješajte lagano, koliko god je potrebno dok se čokolada ne istopi, dobićete gustinu.
ganache krema

SLAGANJE KOLAČA

1. Biskvit
peceni-biskvit
2. Fil
prva-krema
3. Voćni premaz
tanak-sloj-jagoda
4. Krema
droetker-krema-vanilija
5. Ganache krema
cokoladni ganache
Ako isprobate ovaj recept uvjerena sam da nećete moći dočekati novu sezonu jagoda! Zato požurite u trgovinu po sve potrebne sastojke i bacite se na posao.
Novina u mojoj kuhinji su predivne Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, a ova od vanilije se savršeno spojila sa jagodama i čokoladnim ganacheom.
Testirajte ovaj recept koji sam pripremila za vas i obavezno javite kako je prošlo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova