utorak, 21. travnja 2015.

ODLIČNA BAJADERA SA KOKOSOM

ODLIČNA BAJADERA SA KOKOSOM

bajadera sa kokosom
Eto zašto ja vodim borbu sa kilama, jer ne samo da isprobam kolač da bih vam znala reći kakav je, nego kada je neki ukusan kao ova bajadera, onda slijedi: “držite me ljudi, inače ću sve pojesti”… Želim se zahvaliti mojoj dragoj prijateljici Belindi, koju sam upoznala preko moje facebook stranice na kojoj često ćaskamo o kolačima i koja mi često daje neke nove ideje, tako mi je preporučila i ovaj kolač. Mogu samo reći da u životu nisam jela bolju Bajaderu od ove, ali zaista baš mi je sjela. Kako je Belinda spomenula da obično u sastojcima koristi kokos koji joj je najbolji, tako sam ju i poslušala i oduševila se, mada ga možete po želji zamjeniti sa orasima, lješnjacima…
SASTOJCI
  • 500 gr mljevenih keksa
  • 200 gr kokosa
  • 250 gr šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 250 gr margarina
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 žlica ruma
  • GLAZURA:
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja

IZRADA BAJADERA

1. Pomiješajte keks i kokos u velikoj posudi.
2. U lončić stavite mlijeko, margarin, šećer i vanilin šećer, stavite na laganiju vatru da se sastojci istope.
3. Čim se sastojci istope, prelijte ih preko keksa i kokosa, nastavite miješati kuhačom.
sastojci
4. Dodajte rum, pa nastavite mijesiti rukama.
smjesa-sa-keksom
5. Tepsiju malo pouljite (moja tepsija je 26 X 39 cm) i rasporedite smjesu, vjerovatno će vam biti lakše prstima, a na kraju još zagladite nekom špahtlom.
podloga-kolaca
6. Prelijte glazuru od čokolade i stavite u frižider da se stegne.
kolac-sa-glazurom
7. Kada se odlučite rezati kolač, izvadite ga iz frižidera barem 15 minuta na sobnu temperaturu, tako da ne puca prilikom rezanja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova