Esterhazi kriske
Sastojci za testo:
- 4 belanca
- 1 vanili šećer
- 160 gr. šećera
- 200 gr. lešnika (može bademi ili orasi)
- 1 puding od vanile
- ¼ l. mleka
- 1 ½ kašika šećera
- 4 žumanca
- 160 gr. šećera
- 2 vanili šećera (burbon)
- 250 gr. margarina
- malo ruma ili trešnjevače
- 200 gr. šećera u prahu
- sok od ½ limuna
- ½ belanca
- 2 rebra čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
- grudva margarina
- 1 kašika vode
Belanaca sa malo soli umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte šećer pa mutite i dalje, dodajte mlevene lešnike i lagano varjačom mutite. Tepsiju za rernu namažite margarinom i stavite papir za pečenje, namažite papir margarinim i pospite mrvicama. Označite veličinu 35x28cm. i rasporedite testo na označenu veličinu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C desetak minuta. Dok je testo još toplo izrežite ga na 5 traka širine 7 cm. i odmah ga malo maknite sa mesta na kome se peklo, te ostavite da se trake ohlade.
Zatim stavljajte jednu traku, premažite kremom, pa drugu traku, premažite kremom, i tako dok se ne utroše sve trake, a na zadnju staviti kremu.
Staviti u frižider da se krema malo stegne, izvaditi iz frižidera pa glazirati glazurom od belanca i limuna.
Glazurom od čokolade pomoću kašike povući po dužini 2 ili 3 tanke linije. Te linije prekinite mokrim nožem. Njime ujedno potegnite po glazuri ravne linije u razmacima 2-3 cm.
Priprema nadeva:
Prašak za puding pomešajte sa 1 ½ kašikom šećera i napravite puding u mleku da bude jako gust.
Žumanca sa šećerom dobro umutiti, dodati rum ili trešnjevaču i umutiti u vreo puding. Kada se masa ohladi dodati razrađeni margarin.
Priprema glazire od limuna:
Belance sa malo soli umutiti u čvrst sneg, dodati sok od limuna i šećer i gobro umutiti i preliti preko celog kolača.
Glazura od čokolade:
Na laganoj vatri otopiti čokoladu, dodati vodu, šećer i margarin.
Ako ostane glazure od belanaca, u nju dodati ostatak glazure od čokolade, umutiti i premazati stranice kolača.
Napomene: Na slici su 2 Esterhazi kriske.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar