Jaffa torta
Sastojci za kore:
(za tepsiju veličine 35×25)
- 16 jaja
- 240 gr mlevenih oraha
- 6 kašika brašna
- 2 praška za pecivo
- 18 kašika šećera
- 60 gr ulja
- 6 kašika mlake vode
- 1.6 litara mleka
- 3 pudinga od vanile
- 8 kašika brašna
- 22 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 margarina
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 4 kutije Jaffa keksa
- 2 dcl soka od narandže
Kore se peku iz 2x, pa se svaka preseče na 2 dela.
Umutiti 8 belanaca sa 4 kašike šećera. Umutiti šumanca sa 5 kašika šećera. Dodati 120 gr mlevenih oraha pomešanih sa 3 kašike brašna i 1 praškom za pecivo. Doliti ulje i vodu. Sjediniti žumanca i belanca varjačom da se dobije kompaktna masa. Izliti u DUBOKI pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni, 40-45 minuta u zavisnosti od rerne. Ponoviti postupak još jednom.
Priprema fila:
Pomešati puding, brašno i 5 kašika šećera. Izmutiti sa malo mleka, kao kad se kuva puding. U ostatak mleka dodati 17 kašika šećera i staviti da provri. U vrelo mleko zakuvati razmućen puding neprestalno mešajući. Kuvati oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi. Izmutiti margarin i spojiti sa ohlađenim filom. Odvojiti 1/3 fila i u to dodati otopljenu čokoladu.
Filovanje:
kora-1/4 fila vanile-jaffa keks umočen u sok od narandže-1/4 fila vanile-kora-fil čokolada-kora-1/4 fila vanile-jaffa keks umočen u sok od narandže-1/4 fila vanile-kora.
Ukrasiti po želji.
Napomena:
Ovu tortu sam posvetila MOM DRAGOM TATICI za 70. rođendan. Pošto mu je hobi popravka satova, i torta je bila u tom duhu.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar