Margarin
Jeste li znali da riječ margarin dolazi iz grčkog jezika od riječi koja označava "biser", jer je prvi margarin bio tvrd, bijel i sjajan. Vjerojatno i ne tako ukusan kao današnji, jer je bio napravljen od goveđeg sala, mlijeka, iznutrica .. . Glavna atrakcija nalazila se u cijeni - bio je jeftiniji od maslaca. U tom razdoblju kupovali su ga isključivo siromasi.
Uporaba
Preporuča se za kuhanje, pečenje i prženje raznih jela.
Pečenoj ribi i mesu daje ugodnu aromu i poseban okus. Stolni margarin se upotrebljava i za razne vrste kolača, lako se ugrađuje u tijesto i daje mu finu strukturu. Dobar je za pripremu slanih namaza, sam ili u kombinaciji s mesom, sirom, povrćem i začinima.
Prije nego što se stolni margarin iz hladnjaka umijesi, radi lakše i bolje obrade, treba ga držati sat i pol na sobnoj temperaturi.
Proizvodnja
Margarin se dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama, a obogaćen je vitaminima topivim u masti i ne sadrži kolesterol. hidrogenizacijom se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, bolja mazivost i okus. Prije petnaestak godina uočeno je da transmasne kiseline koje nastaju hidrogenizirane biljnih ulja, odnosno tijekom proizvodnje margarina , mogu imati štetno djelovanje na krvne žile. Zbog toga je potrebno ograničiti njegov unos.
Nema komentara:
Objavi komentar