srijeda, 13. svibnja 2015.

Margarin

Margarin




Jeste li znali  da riječ  margarin  dolazi iz grčkog jezika od riječi koja označava "biser", jer je prvi margarin  bio tvrd, bijel i sjajan.  Vjerojatno i ne tako ukusan kao današnji, jer je bio napravljen od goveđeg sala, mlijeka, iznutrica .. . Glavna atrakcija nalazila se u cijeni - bio je jeftiniji od maslaca.  U tom razdoblju kupovali su ga isključivo siromasi.

Uporaba

Preporuča se za kuhanje, pečenje i prženje raznih jela.

margarin

Pečenoj ribi i mesu daje ugodnu aromu i poseban okus. Stolni  margarin  se upotrebljava i za razne vrste kolača, lako se ugrađuje u tijesto i daje mu finu strukturu.  Dobar je za pripremu slanih namaza, sam ili u kombinaciji s mesom, sirom, povrćem i začinima.

Prije nego što se stolni  margarin  iz hladnjaka umijesi, radi lakše i bolje obrade, treba ga držati sat i pol na sobnoj temperaturi.


Proizvodnja

Margarin  se dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama, a obogaćen je vitaminima topivim u masti i ne sadrži kolesterol.  hidrogenizacijom se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, bolja mazivost i okus.  Prije petnaestak godina uočeno je da transmasne kiseline koje nastaju hidrogenizirane biljnih ulja, odnosno tijekom proizvodnje margarina  , mogu imati štetno djelovanje na krvne žile.  Zbog toga je potrebno ograničiti njegov unos.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova