četvrtak, 7. svibnja 2015.

Slani djedov brk

Slani djedov brk



Slani djedov brk Slani djedov brk

























Sastojci i priprema:
Jedna ideja kako iskoristiti visak kuhanih jaja za Uskrs, recept i ideju sam pronasla kod ZOKE na njenom blogu ,, COOKING WITH ZOKI ,,. Iako jos nije Uskrs ja sam morala ovo da isprobam i odusevila se ukusom ai izgledom, odlično će vam izgledati na praznicnoj trpezi, kako za praznike idemo kod svekrve i svekra ponovicu ovaj zanimljiv slanis.  Ja sam recept malo prilagodila nama, pravila sam sa sirom i spanacem, ja sam stavila 3 kuhana jaja ali vi stavite 4 kako pise u receptu da bude gusce kada se bude seklo, i nisam tijesto posula s nekim sjemenkama ali vi to obavezno učiniti, lepse ce izgledati, mozete posuti susam, zrna maka.  Pogledajte kod Zoke na blogu ona je posula crnim i bijelim sezamom i jako dekorativno izgleda ... ..
Sastojci za tijesto:
  • 500 g brašna za kruh
  • 100 ml mlijeka
  • 150 ml mlaćenice ili jogurta
  • 125 g otopljenog maslaca
  • 1 žličica soli
  • 8 g suhog kvasca ili 20 g svježeg
  • 1 žličica šećera
  • 1 jaje
Sasatojci za fil:
  • 300 g skuvanog i ocijeđenog špinata
  • 200 g mladog sira
  • po ukusu so
  • 4 kuhana jaja
i još:
  • 1 jaje
  • po izboru sjemenke
Priprema:
Zagrijati mlijeko, dodati kvasac, žličicu šećera i žlicu brašna, sve izmiješati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U posudu za miješenje staviti 250 g prosijanog brašna napraviti u sredinu udubljenje, sipati mlaćenicu (u originalnom receptu je 250 ml mlijeka, meni su testa pravljena sa mlaćenicom / jogurtom mnogo ljepša), narasli kvasac, so, otopljeni maslac i blago razmućeno jaje i sve to izmiješati s rukom.  Drugu polovicu brašna sipati po malo dok tijesto ne počne odvajati od zidova posude.  isipati tijesto na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna i umijesiti ga u tijesto.  Trebate dobiti meko i po malo ljepljivo tijesto. Oblikovati u loptu, vratiti u posudu za miješenje, premazati sa malo ulja, pokriti s najlonom i ostaviti na toplom mjestu da se tijesto udupla.
Skuhati jaja i oljuštiti ih.  Ostaviti na stranu.
Špinat oprati i očistiti i blanširati ga (možete koristiti i zamrznuti špinat), dobro ga ocijediti i sitno isjeckati. U zdjelu staviti špinat, 200 g mladog sira i soli, po ukusu.  Sve sjediniti.
Uduplano tijesto premijesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravouganik, debljine 0.5cm i odsjeći stranice da tijesto bude ravno.  To tijesto, koje ste odsjekli izrezati na trakice, s tim trakicama ćete pokriti unakrst preko sredine gdje ste stavili jaja.
Premazati sa smjesom od špinata i uviti obje strane u rolat ali ne stiskati puno, sredinu ostaviti praznu.  
Po sredini naređati kuhana jaja i prekriti trakicama, koje ste sačuvali od tijesta.  Trakice zalijepiti s malo vode za tijesto.
Pokriti sa najlonom i ostaviti pola sata.
Premazati sa umućenim jajetom i posuti sa sjemenkama, poželji.  
Uključiti pećnicu da se zagrije na 200 * C staviti pecivo u pećnicu i peći dok vam fino ne porumeni oko 45 minuta ili ovisno o vaš pećnice.  U slučaju da počne previše da rumeni prekriti sa pek papirom.
Poslužiti toplo sa kiselim mlijekom, jogurtom, pivom ... što god vam je po volji.
Ovo vam može biti i fini uskršnji doručak.
Prijatno!
Djedov brk Slani djedov brk

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova