Slani djedov brk
Jedna ideja kako iskoristiti visak kuhanih jaja za Uskrs, recept i ideju sam pronasla kod ZOKE na njenom blogu ,, COOKING WITH ZOKI ,,. Iako jos nije Uskrs ja sam morala ovo da isprobam i odusevila se ukusom ai izgledom, odlično će vam izgledati na praznicnoj trpezi, kako za praznike idemo kod svekrve i svekra ponovicu ovaj zanimljiv slanis. Ja sam recept malo prilagodila nama, pravila sam sa sirom i spanacem, ja sam stavila 3 kuhana jaja ali vi stavite 4 kako pise u receptu da bude gusce kada se bude seklo, i nisam tijesto posula s nekim sjemenkama ali vi to obavezno učiniti, lepse ce izgledati, mozete posuti susam, zrna maka. Pogledajte kod Zoke na blogu ona je posula crnim i bijelim sezamom i jako dekorativno izgleda ... ..
Sastojci za tijesto:
Sasatojci za fil:
i još:
Priprema:
Zagrijati mlijeko, dodati kvasac, žličicu šećera i žlicu brašna, sve izmiješati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U posudu za miješenje staviti 250 g prosijanog brašna napraviti u sredinu udubljenje, sipati mlaćenicu (u originalnom receptu je 250 ml mlijeka, meni su testa pravljena sa mlaćenicom / jogurtom mnogo ljepša), narasli kvasac, so, otopljeni maslac i blago razmućeno jaje i sve to izmiješati s rukom. Drugu polovicu brašna sipati po malo dok tijesto ne počne odvajati od zidova posude. isipati tijesto na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna i umijesiti ga u tijesto. Trebate dobiti meko i po malo ljepljivo tijesto. Oblikovati u loptu, vratiti u posudu za miješenje, premazati sa malo ulja, pokriti s najlonom i ostaviti na toplom mjestu da se tijesto udupla.
Skuhati jaja i oljuštiti ih. Ostaviti na stranu.
Špinat oprati i očistiti i blanširati ga (možete koristiti i zamrznuti špinat), dobro ga ocijediti i sitno isjeckati. U zdjelu staviti špinat, 200 g mladog sira i soli, po ukusu. Sve sjediniti.
Uduplano tijesto premijesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravouganik, debljine 0.5cm i odsjeći stranice da tijesto bude ravno. To tijesto, koje ste odsjekli izrezati na trakice, s tim trakicama ćete pokriti unakrst preko sredine gdje ste stavili jaja.
Premazati sa smjesom od špinata i uviti obje strane u rolat ali ne stiskati puno, sredinu ostaviti praznu.
Po sredini naređati kuhana jaja i prekriti trakicama, koje ste sačuvali od tijesta. Trakice zalijepiti s malo vode za tijesto.
Po sredini naređati kuhana jaja i prekriti trakicama, koje ste sačuvali od tijesta. Trakice zalijepiti s malo vode za tijesto.
Pokriti sa najlonom i ostaviti pola sata.
Premazati sa umućenim jajetom i posuti sa sjemenkama, poželji.
Uključiti pećnicu da se zagrije na 200 * C staviti pecivo u pećnicu i peći dok vam fino ne porumeni oko 45 minuta ili ovisno o vaš pećnice. U slučaju da počne previše da rumeni prekriti sa pek papirom.
Uključiti pećnicu da se zagrije na 200 * C staviti pecivo u pećnicu i peći dok vam fino ne porumeni oko 45 minuta ili ovisno o vaš pećnice. U slučaju da počne previše da rumeni prekriti sa pek papirom.
Poslužiti toplo sa kiselim mlijekom, jogurtom, pivom ... što god vam je po volji.
Ovo vam može biti i fini uskršnji doručak.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar