Sastojci

Kora:
  • 5 bjelanaca
  • 5 žlica šećera
  • dvije žlice brašna
  • 100 grama kokosa
  • jedna žličica praška za pecivo
  • 300 ml hladnog mlijeka za prelijevanje pečene kore.
Žuti fil:
  • 1/2 l mlijeka
  • 5 žlica gustina
  • 5 žumanaca
  • 2 vanilin šećera
  • 7 žlica šećera
  • 200 grama maslaca
  • 100 grama šećera u prahu.
Fil od jagoda:
  • 500 grama jagoda
  • 200 grama šećera
  • 2 pudinga od jagode
  • 250 ml vode.
I još:
  • 2 šlaga.

Priprema

  1. Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg, umiješati brašno, kokos i prašak za pecivo i peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji dimenzija 20 × 30 cm oko 15 minuta, na 180 stupnjeva. Vruću koru, čim se izvadi iz pećnice, preliti hladnim mlijekom. Ostaviti da kora dobro upije mlijeko pa tek onda filovati.
  2. Žuti fil:  umutiti žumanca, gustin, šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i zakuhati u vrelo mlijeko. Kuvati nekoliko minuta uz miješanje pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
  3. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa sjediniti sa filom tako što dodajete postupno fil u puter stalno miješajući mikserom.
  4. Fil od jagoda:  jagode malo izmiksati u blenderu da ostanu sitniji komadići pa staviti da se kuhaju sa šećerom. Kuhati na jačoj vatri oko 5 minuta. Od 250 ml vode odvojiti malo da se umuti puding, dodati i žlicu šećera, a ostatak vode sipati u jagode. Kada prokuha dodati puding i kuhati minutu-dva. Kada se malo prohladi, poslije nekoliko minuta, sipati preko kore. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne pa nanijeti i žuti fil.
  5. Gore staviti dva šlaga.
Izvor i slika: Mamina jela / minimagazin.info